2010. március 18., csütörtök

Az Európai Kulturális Főváros egyes programjairól

Nyilvánvalóan Pécs népszerűsítése érdekében született Soós Péter rendező és Fonyódi Tibor forgatókönyvíró közös munkája, a Géniusz, az alkimista. A háromrészes tévéfilm a misztikummal kevert krimi és ismeretterjesztő városfilm összegyúrásából alkotott mozgóképes mű.
A nyomozó Brunner Péter (Stohl András) apját a Pécsi Nemzeti Színházban megölik, a főnöke tiltása ellenére Pécsre utazik, hogy kiderítse ki a felelős édesapja haláláért. Eközben a Pécsi Egyetem egyik professzora, András (Alföldi Róbert) és ifjú tanítványa (Tenki Réka) zavarosnak látszó ügybe keveredik. A lány összefüggéseket vél felfedezni az idős ember halála és az egykor élt, Géniusznak hívott alkimista személye között, akiről nem lehet tudni, hogy egyáltalán létezik-e vagy csak egy közhiedelem szülte fantom. A városba számos gyanús alak érkezi. Köztük van Steiner (László Zsolt), aki egy titokzatos Zsolnay váza után kutat, amin titkos jelek találhatóak. A szálak összeérnek. A sorozat végére persze lehullnak a leplek.
Meg kell, hogy mondjam, ha nem Pécsett játszódott volna a Géniusz, eszembe sem jutott volna megnézni. A történetben semmi eredeti dolog nincs, a film a Da Vinci Kód utánérzéséből született. Igaz, inkább városismereti műről van szó a Géniusz esetében, mint valódi okkultista darabról. Bár eredetiséget nem nagyon kereshetünk benne, mégsem mondható teljesen felesleges vállalkozásnak. A főbb szerepeket hárman, a legnépszerűbb magyar férfi színészek közül vállalták el, az mtv Társulat című műsorának felfedezett tagjai is szerepet kaptak a filmben, és egy-egy jelenetben a pécsiek is megmutathatták magukat. Pécsről és környékéről, így kedvenc helyemről, Püspökszentlászlóról is csodálatos képeket láthatunk. Emellett persze Zsolnay névvel is találkozhatunk, ha nem is tudományos megközelítésben, de nem is lehetett ez a cél. A film arra mindenképp alkalmas, hogy Pécs megmutassa magát egy népszerű történetén keresztül, és így talán kedvet csináljon pár embernek ahhoz, hogy ellátogassanak ide.


A Pécsi Galériában február 27. és március 21. napja között tekinthető meg a Zsolnay Máské(p)p kiállítás. Pécs neves iparos-gyáros polgári családjának egy kevésbé ismert oldalát ismerheti meg az, aki erre a kiállításra betéved. A Zsolnay, a Sikorski és a Mattyasovszky család igazi képzőművészeti értékeket hozott létre, nemcsak a tájképek, festmények területén, hanem valósággal megteremtettek egy iparművészeti dokumentációt, hiszen az ipari minták, épületkerámiák előzményeit jelenítették meg akvarelljeiken, fotóikon. A kiállításon Mattyasovszky Zsolnay László festőművész, Zsolnay Júlia tervező és festőművész, Zsolnay Lívia tervező és szobrászművész, Zsolnay Gyula szobrászművész munkái láthatóak, rajtuk kívül Zsolnay Vilmos, Sikorski Zsolnay Miklós és Sikorski Tádé voltak azok, akik munkájuk mellett kipróbálták magukat a képzőművészet területén is.
A kiállítást sajnos gyorstempóban tudtuk megnézni, mert a galériában levők nem nézték jó szemmel, hogy gyermekünk a kiállításon nevetve rohangált. Persze, valahol megértem őket, de azért nem nagyon. A kiállításon bemutatott alkotások egyébként annyira nem nyűgöztek le, legalábbis a csendélet festmények. Mindenestre érdemes megnézni, mert megismerhetjük más oldalukról is a Zsolnay familíát.

Nincsenek megjegyzések: