2010. január 12., kedd

Irány Pécs!




Pécs Európa Kulturális Fővárosa. Erre büszkének kell lenni, és bevallom jó érzés pécsinek lenni. Vasárnap este kimentünk a félkész Széchenyi térre, hogy megnézzük az ünnepélyes megnyitót. A helyszínen nem sokat láttunk a műsorból, de szerencsére a közszolgálati televízió is közvetítette az eseményt, amelyet előre felvételre be is programoztunk. A hangulat miatt mentünk a helyszínre, hiszen azzal tisztában voltunk, hogy a gyermekkel együtt nem fogunk olyan mélyen behatolni a tömegbe, hogy közel legyünk a színpadhoz. A városháza kapuja előtt álltunk, ahonnan a kivetítőket, úgy ahogy, lehetett látni. Sok ember gyűlt össze a területen, de szerencsére, ahol mi álltunk, kényelmesen el lehetett férni. Jól éreztük magunkat a megnyitón: Régen látott barátokkal is összefutottunk, és kivételesen finoman elkészített forralt bort is elfogyasztottunk.
Annyi rossz, irigy, béna előrejelzés után, megéltük, hogy Pécs Európa Kulturális Fővárosa lett, és ennek mi is a részesei lehetünk. Bevallom, hogy jelenleg engem nem érdekel, mikorra készülnek az ún. kulcsprojektek. Nem ez a fontos most, hanem hogy tudjunk örülni ennek a ténynek. Én örülök, még ha néhány úgy is gondolják, hogy ez „ciki”.
Hazafele sűrítették a buszjáratokat, de a nagy tömeg miatt így is csak a sokadik buszra tudtunk felférni, arra is épphogy csak. A tömeg irányíthatatlan, az emberekből meg hiányzik az udvariasság, empátia, ha egy babakocsis szülőt látnak. Márknak tetszett a dolog, főleg a végén, a tűzijátékot nézte szívesen. Az este nem kellett nagyon altatni, kihúzta a nap.
Szép volt, na! Este, otthonunk nyugalmában, meg is néztük a műsort. Nekem tetszett. Jó pécsinek lenni. Remélem a folytatást is jó lesz, és az év végéig kitart bennem a hurrá hangulat.

6 megjegyzés:

Herman Annamária írta...

Gratulálok, biztos nagyon szép lehetett, no meg a hangulat...
Remélem én is eljutok végre e ti kedves, és most már Kulturális fővárosotokba.

jeges-varga írta...

Nem tudom, merre laksz, de gyere csak:))

Novics János írta...

Nem tudom tudsz-e róla, de az az igazság, hogy eredetileg Veszprém lett volna Európa Kulturális Fővárosa, a hazai értelmiség hatására mellettünk állt Orhan Pamuk, Jean-Paul Belmondo, Steven Spielberg, sőt még David Hasselhoff is kampányolt itt Veszprémben az Óváros téren KITT nevű autójával, csak sajnos a háttérben olyan iszonyú durva lobbik folytak, Veszprém olyan keményen esélyes volt ekkora nemzetközi támogatás mellett, hogy csak úgy lehetett megszabadulni tőle, ha már az első körben kiejtik....

Na jó, félretéve a hülyeséget, én is elég szkeptikus voltam és vagyok Pécset illetően, de őszintén sok sikert kívánok nektek és nyáron megpróbálok lejutni, akár találkozhatnánk is végre valami jó mozi keretében!!!!! Szervezzük meg!

jeges-varga írta...

Ok, rendben van, gyere. Én várlak. Tudod ez olyan sokrétű. Politika, lobbi, stb.
Sajnos ez mind elhalványítja a dolgot. Nyílván elfogult vagyok Péccsel, de az az igazság, hogy a város értékét igazán akkor tudtam meg elismerni, amikor Győrbe mentem tanulni. Rájöttem, hogy Pécsett minden hiányossága ellenére ezer meg ezer dolog van, ami például nincs meg Győrben. De sajnos Veszprémben sem. Bár azt a várost kevés ismerem, de mivel tesóm ott tabnult és a környékén lakik,e zér tvan némi káépem róla. Ahogy Ő mondta egykor, nyáron amikro az egyetemisták elmennek, kihala váéros. Persze akkor máég utcazenefesztivál, stb. sem volt.
Nos ha elkészülnek it a dolgok, szép lesz a város is. Most vanak helyek ahol romok vannak. A zsolnay például romhalmaz. és már nagyopn régóta ráfér a felújítás. Külön öröm hog yművészeti negyed lesz belőle.
Lehet hibákat felsorolni, mert van bőven. A komunikáció volt elhibázott, A KORÁBbI VÁROSVEZETÉS (ÉRTSD EZ ALATT PÉL tASNÁDIT ÉS GRÉMIUMÁT KÖRÖMSZAKADTÁIG RAGASZKODOT AHHOZ, HOGY 2010re minden elkészóül, pedig tudtuk, hog ynem. Utána kezdték el azt kommunikálni, hogy az év közben vag yutána készülnek el a nagyberuházások, de a programokon kella hangsúlyt fektetni. Én végig ezt gondoltam. Ráadásul a szocialista vezetésú Kulturális tárca és a szocialista városvezetés nem volt jó viszonyban. Ez látszott.
De ez engem kurvára nem érdekel. de táényleg. Én annak örülök, hogy Pécs tényleg megérdemli. Abból, amit tapasztaltam. Nem szereted a színházat annyir amint én. De gyere egyszer el júniusban, amikor a POSZT is itt van. vagy októberben a MOVEAST filmfesztivál. Meg körül kell nézuni még mikor érdemes idén. Mert biztosan lesz jó dolog, még én sme néztem meg részleteiben.
Meg fog jeleni egy kétkötetes PÉCS lexikon. Iylen utoljta álítólag 1976ban Budapestről jelent mcsak meg. Mi karácsonyra kaptunk egy szép könyvet Pécsről. Régi képeslapok vannak benne a városról, és az alapján leírás mi volt, mi nem látható, stb. Szép munka . Levéltári munka mindkettő.
Megáértem a szkepcizmusodat, ilyen média hírverés mellett másra nem is lehet számítani. Bár most nem hallotam, hogy az RTL KLUB, TV2 mit mesélt amegnyítóról, de ami előtte volt, azt nem lehet zsebre tenni. Emellett a Duna TV , az MTV ara koncetrál, hogy népszerűsítsen. Persze a kereskeelmi televíziózásban ez nem hírérték. No mindegy. De ezt ismerjük.

Lehet hoyg szállást is tudnék szerzni barátnál, vagy anyáméknál. Az én régi szobámban. ha nem gond hogy anyámék és egy kiskutya ot van amásik szobűában, de az is lehet hogy amiktro m ajd jössz épp nem lesznek otthon, mert mamámnál Balatonon vagy épp tesómáknál Vilonyán, sokat időznek.
csak majd beszéljük meg előre mikor jönnél.

Novics János írta...

Oké, majd egyeztetünk feltétlenül, előre is kösz, úgy döntöttem, hogy nyáron mindenképpen megyek és esetleg leruccanhatnánk Villányba is vagy valamelyik mecsekaljai bortermelőhöz!

jeges-varga írta...

egyeztetünk majd persze. nyáron azért uborkaszerzon a film is, azt ne feledd:)