2009. június 18., csütörtök

Ördögszántotta kirándulás




Régóta terveztük, egyszer már el is halasztottuk, ám a minap teljesítettük. Munkahelyemen szűk körben, a Környezet- és Természetvédelmi Hatósági Osztály dolgozóival a Szársomlyó hegyet másztuk meg. A helyi munkaerő személyében vezetőt is kaptunk, aki a három órás séta közben bőségesen informált minket a hegy kialakulásáról, kőzet-, rovar-, madárvilágáról. Utunkat a korábban bányaként működődő, majd felhagyott, és jelenleg alkotótelepként funkcionáló Szoborparktól kezdtünk. Meg kell mondanom, hogy ha már az ember csúnya sebet ejtett a hegyben, ötletesen használta ki ezt a természetrongálást. Persze üröm az örömben, hogy a hegy másik oldalán egy sokkal nagyobb seb éktelenkedik, a jelenleg is működő nagyharsányi bánya nyomán. A hegytetőről elénk táruló gyönyörű tájból pedig kiemelkedik a Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi cementgyára, amit egyébként hatósági ellenőrzés keretében pár hete volt alkalmam látni. Épp azon gondolkodtam, hogy monumentális tornyával, és területével kiválóan alkalmas lenne egy hazai Stalker forgatási helyszínének. Mint sok helynek, a Szársomlyónak is meg van a maga mondája: „Egy világszép nagyharsányi lányra szemet vetett az ördög. Az anya teljesíthetetlennek hitt feltételt szabott a frigy létrejöttéhez: ha az ördög egyetlen éjjel, kakasszóig felszántja a hegyoldalt, övé lehet a lány. Az ördög ekéje elé fogott hat pár fekete macskát, és szántani kezdett. Olyan jól haladt, hogy az öregasszony megijedt, és maga kezdett kukorékolni (egyes változat szerint nagy furfanggal és egy gyertya lángjával felébresztette a kakast). Az ördög elhajította az ekét (ebből lett a beremendi hegy), kirázta bocskorából a földet (ebből lett a siklósi hegy), majd nagyot ugrott és bebújt a földbe. Ahol eltűnt, ma is kénes víz bugyog elő, a forrást a lány neve után Harkánynak nevezik. A felszántott hegyen ma is látszanak a macskák nyomai".
A helybeliek szóbeszédéből, a szájhagyomány sorén kialakult mondának természetesen meg van a természet által létrehozott bizonyítéka, láthatóak a sziklába vájt macskakarmok is, és a felszántott hegygerinc is. A hosszúra nyúlt túra után a Vylyan Pincészet kisharsányi üzemébe vetettünk az utunkat. A főcél tulajdonképpen ez volt. Gyönyörű vidéken fekszik a borüzem, amelyet bemutattak nekünk, az erjesztőtől kezdve egészen a számtalan hordót magába foglaló pincéig. A Vylyan teraszán, ahol a tavaly életre jött Ördögkatlan fesztivál irodalmi és könnyű zenei programokkal is megvetette a lábát, rendkívül ízléses hely. Csöndesebb borozásra ad alkalmat ez a hely, mint a villányi főutca sokadalma.
Mint az est főattrakciójaként, remek borkóstolóban volt részünk. Lássuk hát miféle nedűket ízlelhettünk meg:

Vylyan Rizling 2008 – a címkén a régi villányi monda egyik szereplője látható, a Boszorkány, a sokoldalú, leleményes, furfangos anya.
„Friss, üde, illatos fehérbor, ami egyszerűen és testesíti meg a ›mindennapok borát‹. Reduktív bor, ezért a könnyedebb műfaj kedvelőinek ajánljuk. Rajnai Rizling és Olaszrizling házasítása, melyben a citrusos üde zamatok társulnak a szép, határozott savgerinccel.”A bor kiváló aperitif bor, meghozza az ember étvágyát. A felszolgált hidegtál gazdag szalámi összeállításához kiváló indítás volt.
Villányi Rosé 2008 - a címkén a mondából a Kakas található meg, a megmentő, aki teli torokkal hirdeti a napfelkeltét.
„Rosé borunkat a lédús és kedves merlot és a fűszeres kadarka házasítása adja. Könnyed és illatos, friss és szomjoltó - ízig-vérig rosé. Jól behűtve aperitifként, könnyű ételek kísérőjeként ajánljuk.”
A merlot és a kadarka találkozása bármilyen vízállás mellett nemhogy nem tilos, hanem kifejezetten ajánlatos. A rosé elsősorban a hölgyek nagy kedvence, hiszen könnyedsége miatt lényegében bárhol-bármikor fogyasztható. Az igazi jó rosé, mint ez, engem is levesz a lábamról. Illatos, szomjoltó bor. Persze azért a lényeg, a vörösborok, csak ezután következtek.
ÖRDÖG 2007
„A kísértés maga! De riadalomra semmi ok, új borunkról van szó, amely nem az ördög műve, sokkal inkább Ipacs Szabó István főborászé. A szép, elegáns bordói cuvéek méltán elismertek a Villányi borvidéken. Ez az újdonság helyi fajtákból építkezik, amely a borvidék új-régi ízét, helyi arcát mutatja meg. Már régóta dédelgettük magunkban e ›hagyománytisztelő‹ házasítást. A születésnek a 2007-es évjáratban jött el az ideje, elképzelésünk e borban valósult meg. A magyar fajtákra kihegyezett házasítás új borharmóniát – stílust teremt; a bor lendületes, tartalmas, vibráló, karakteres. Nem kifinomultsága, hanem életereje az, ami rabul ejt.Húsos gyümölcsösségét (a szeder, a feketeribizli és az érett meggy jegyei) a Kékfrankos, a Zweigelt és a Kadarka adja, amihez a Merlot adta markáns struktúra szolgál alapul.A hordós érlelés teszi igazi ördöggé! A névadó a harsányi ördögszántotta hegy legendájából ismerős szerelmes Ördög, akinek a gyönyörű Harka nem adta magát, a Boszorkány pedig túljárt az eszén. Bánatában ezért eltűnt a föld gyomrában, s most előbukkant, hogy a meghiúsult ördögi házasság emléke ebben az ördögi házasításban éljen tovább. A bort megkóstolva, igaz lehet a mondás, miszerint ›Add az ördögnek kisujjadat, egészen elkap‹.”
Az ördög 35 % Kékfrankos, 25 % Zweigelt, 20 % kadarka és ugyancsak 20 % Merlot merész elegye, amelyet elsősorban paprikás ételekhez, olasz pastákhoz, sültekhez, ragukhoz és nem túl erős ízű sajtokhoz ajánlják. A Vylyan honlapján található leírás helytállónak mondható, hisz a meggy mellett a szeder íze is érezhető volt számomra.
Villányi Pinot Noir 2006 – e bor már a Vylyan prémiumborainak sorát nyitja.
„A Pinot Noir a legizgalmasabb, legtörékenyebb és egyben legnehezebb fajtánk: Mert soha nem lehet kiismerni szeszélyes lelkét. Mert nem tűri a középszert, sem a szőlőben, sem a pincében. Mert hihetetlenül sokrétű, elegáns bort tud adni.”
És valóban, mélységes elegancia rejtőzik egy ilyen palackban, amelynek karaktere a palackban – állítólag – évről évre változik. Nem mellesleg házigazdánk elmondása szerint az utóbbi évtizedek legjobb évjárata a 2006-os éve. Olyan ízgazdagság jellemzi e bort, hogy lényegében bármiféle étekhez el bírnám viselni.
Cabernet Franc 2006
„Hamvas Béla szerint ›a villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké‹. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba, Hamvas szerint frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet – nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű – egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait.”
Mindez igaz, de ha választani kellene, inkábba a következőt a Syrah-t venném magamhoz. Na nem mintha olyan lennék, mint a bor. Talán azért szeretem azt annyira, mert az van meg bennem, ami bennem nincs.





Villányi Merlot 2006
„A Merlot személyiségét mindig nőnemben képzeljük el. A 2006-os évjáratot leginkább egy telt és buja de arányos testű, délies karakterű, melegséget sugárzó, érett nőként lehetne megjeleníteni. A bor koncentrált és gazdag. Dús benne minden, de kifejezetten egyensúlyos. Meleg, telt illatú, érett gyümölcsös, vastag, húsos, szinte kedvünk támad beleharapni. Akár hosszú érlelésre is alkalmas.”
Sosem volt jó tapasztalatom a Merlot-val. Egy ismerősöm azt mondta, hogy az egyik legjobb fajta vörösbort adja. Most jöttem rá, hogy igaza van.
Villányi Syrah 2006
„Igazi ›macsó‹, aki már megjelenésével leveszi a lábáról az embert. Azonban a továbbiakban sem kell csalódnunk: a lenyűgöző, markáns, mediterrán külső érzékeny lelket is takar.Illata széles; a jól nevelt, kakaóbabos csokoládésság erőteljes, sötét, intenzív erdei gyümölcsösséggel párosult, ami a vadabb, borsos, fűszeres, sötétebb spektrumig terjed. A lecsengése fanyar, de érett citrusos, leginkább grapefruitos jelleggel végződik, s a hosszú palackos érlelés ígéretével.”
Az a hihetetlen, hogy a csokoládé ízt éreztem, mielőtt még erre felhívták volna figyelmemet. És emellett még megannyi gyümölcs íz főszerezi az aromáját: szeder, áfonya. Lehet, hogy a női szellememet vette le a lábáról ez a macsó.
Montenuovo 2007
„A házasítást meghatározó cabernet franc, syrah és merlot alkotta szép összhang érett gyümölcsös, fűszeres világban teljesedik ki. Karaktere koncentrált, telt, ízgazdag, arany középutat húz a fajsúlyos-nehéz és a lendületes-gyümölcsös világ között. Ételek gazdag kínálatával párosítható, hiszen nagyon sokrétű ő maga is.”
A bort Montenuovo Nándor hercegről nevezték el, akihez a Vylyan birtokának egy része a XX. század elején tartozott. Ez a bor már egy másik kategória, egy palack ára az üzemnél meghaladja az öt ezer forintot. Számomra ez különleges alkalom volt, nem fogok valószínűleg sok ilyen bort inni.
A Duennium kimaradt a kóstolásból, amelyet a pincészet a „zászlóshajójának” hív, de hazafelére még egy palack Portugiesert kaptunk. Nem rossz bor, de a többihez képest jelentéktelen. Pedig-pedig a Bluméknál ráesküdtem.
A társaság az est végére kifejezetten jókedvében volt, ami ennyire bor után teljesen megérthető. Kifejezetten kellemes élmény volt ez a kirándulás. Aki a jó borokat szereti, az mindenképpen látogasson el ide. Igaz, ami igaz tele kel lennie a pénztárcájának ahhoz, hogy bőségesen belakjon itt. Én felségemnek a legolcsóbb borból vittem haza egy vigasz ajándékot, de boszorkányság őkegyelme is aranyérmes bor, és nem illik lebecsülni.




(fotók: Erdős Gabriella és Jeges-Varga Ferenc)

A borokról készült képek és információkról forrás: www.vylyan.hu

4 megjegyzés:

Novics János írta...

Hát öregem, rohadtul irigyellek a Vylyan miatt. Ezt a borkóstolót!

Novics János írta...

Még akarok kérdezni valamit: mennyibe kerül náluk egy teljes kóstoló kajával együtt /fő? Társasággal kevesebb? És a borok helyben?

jeges-varga írta...

A Vylyan honlapja szerint:

Négy borból álló kóstoló: 1.500 Ft/fő
Hét borból álló kóstoló: 2.500 Ft/fő
Kísérő falatok: egyeztetés alapján

hidegtálat rendeltünk. Személyenként olyan 3700-et fizettünk, de a pontos végösszeget nem tudom, mert elvileg voolt egy kis osztálypénz, amivel kevesebb lett az összeg, de több annnyival, amivel a sofőr kaja adagját álltuk.

A borokról hoztam egy listát, de most nincs nálam. A boszorkányért 1200-at fizettem, azt tudom.

Az egyik kollégűmnak a huga ott dolgozik, mondjuk épp Prágában agy borversenyen volt, de mivel ismertéka fiút, szerintem azért kaptunk egy bónusz nyolcadik bort, és hazfelére a Portugiesert.

Mindenképpen érdemes ellátogtni oda, ha az embernek van ideje, no meg pénze.

jeges-varga írta...

azért azt még hozzá kell tennem, hogy helyben nyilván olcsóbbak a borok. Épp most vettünk nászajándékként eg yüveg jó kis Vylylan bort, de nem náluk, és hát komoly árkülönbségek vannak.