2009. június 23., kedd

C. J. Sansom: Sötét tűz; Agave Könyvek, Budapest, 2009


Viszonylag hosszabb idő elteltével ismét egy újabb kiadványt olvastam el az Agave Könyvek repertoárjából. C. J. Sansom második regénye, a Sötét tűz 1540-es év Angliájába repít vissza minket. VIII. Henrik a nőfaló király a pápa iránt érzett olthatatlan gyűlölete okán kilenc éve vezette át az országot Róma egyházi fennhatósága alól, és lett az Anglikán egyház feje. A király 1536-1539 között a kolostorokat módszeresen föloszlatta (ebben az időben játszódik a szerző első, a Kard által című regénye), Cranmer püspököt bízta meg a klérus irányításával. A változásokban nagy szerepe volt Henrik első miniszterének, Thomas Cromwellnek és a mögé felsorakozó reformátoroknak.
Az 1530-as évek végére a reformok lendülete mintha megtört volna, a katolikus Franciaország és Spanyolország Róma támogatásával bármikor kész volt inváziót indítani az eretnek Sziget-ország ellen. Henrik mindezek miatt kénytelen volt minél több pénzt az ország külső védelmének megerősítésére fordítani. A belső feszültségek egyre hangsúlyosabbak lettek a refomátorok és a pápisták között. Cromwell hatalma meginogni látszott, helyzetét tovább gyengítette az, hogy Henriknek nem volt ínyére Cleves-i Anna, akit negyedik felségként Cromwell erőltetett rá az uralkodóra. London szerte az a pletyka járta, hogy Henrik kiszemelte magának Howard Katalint, Norfolk herceg tizenéves unokahúgát.
Cromwellt 1540. június 10-én letartóztatták, és a nyilvánvalóan kohol vád, a felségárulás megpecsételte jövőjét, végül 1540. július 28-án kivégezték. Henrik elvált Cleves-i Annától, és a kivégzés másnapján feleségül vette Howard Katalint.
Sansom történelmi jegyzete szerint is, Cromwell gyors eltávolítás a hatalomból és az élők sorából különösen meglep volt, és a történészeknek a mai napig komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi történhetett. Sansom a történelmi tényekben keletkezett rések kitöltésével építette fel a Sötét tűz izgalmas történetét.
Matthew Shardlake, a Lincoln’s Inn ügyvédje épp egy testvér-gyilkossággal vádolt fiatal lány védelmével foglalkozik. A lány nem vall bűnösségéről vagy ártatlanságáról, ezért a prés alá kellene küldeni, de két hét haladékot kap. A bírói türelem oka, mint kiderül, Cromwell befolyásos nyomása, akinek szüksége van Shardlake segítségére. A St. Bartholomew kolostor felszámolása során egy teli hordó erős szagú, furcsa folyadékot találtak és egy képletet a görögtűzként, sötét tűzként elnevezett középkori „biológiai” fegyverről. Cromwellnek szüksége van a képletre és a folyadékra, hogy a megtépázott renoméját helyreállítsa a király előtt. Shardlake-nek, és Cromwell bizalmasának, Jack Baraknak két hét áll a rendelkezésére, hogy a föld alól is előkerítse a Sötét tüzet. Az ügy azonban korántsem olyan egyszerű, mint hinnék. Politikai intrikák, társadalmi feszültségek, kegyetlen gyilkosságok sűrűjében kell nyomozniuk, miközben a gyilkosságokkal megvádolt Wentworth lány ügyét is meg kell oldaniuk.
Sansom a megtörtént események adott keretei között nagyon izgalmas fiktív történelmi krimit alkotott, amelyen látszik az alapos kutatói munka. London utcái, a korabeli jogi eljárások rendje, a hatalmasságok közötti ármánykodások, a nemesi címért folytatott küzdelem, a társadalmi ranglétra okozta feszültségek hitelesen színesítik az alapjában is kitűnő történetet.
Aki szereti a történelmi regényeket, illetve a bűnügyi történeteket, kettő az egyben megkapja most, ezenkívül egy lehetséges forgatókönyvet kapunk az 1540-ben megtörtént politikai fordulat szövevényes hátteréről.

Nincsenek megjegyzések: