2009. június 4., csütörtök

Ma indul a IX. POSzT


"Az Éjjeli menedékhelyen gyülekeztek a Barbárok, s azon tanakodtak, vajon a Kalevalát olvassák-e fel Istenítélet gyanánt A Gézagyereknek vagy a Jógyerekek képeskönyvét. Odasietett A parkon át Leonce és Léna is, azonban útját állta Kasimir és Karoline, akik a Fédra fitness terembe tartottak. Hatalmas veszekedés támadt a párok között, ám ekkor megjelent A velencei kalmár és kecsegtető utazási ajánlatot tett nekik. Hű, de messze van Petuski!, azonban az Augusztus Oklahomában megfizethető lenne. Ők igent mondtak s már épp folytatták volna útjukat, amikor megjelent a sétányon a feldúlt Hamlet, aki A képzelt beteg ágya mellől szaladt le egy kis friss levegőt szívni. Megállította őket, s belekezdett a végeérhetetlen Bérháztörténetekbe. Órákkal később maga volt A csoda, hogy végül mindannyian kéz a kézben távoztak. Oblom-off."



Szakmai zsűri:

Konter László - Magyar Színházrendezői Testület
Tordai Hajnal - Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága
Zappe László - Színházi Kritikusok Céhe
Egressy Zoltán - Drámaírói Kerekasztal
Huszár Zsolt - MASZK Országos Színészegyesület
Orbán Eszter - Színházi Dramaturgok Céhe
Robin Detje - német kritikus, fordító

Színész zsűri:

Barnák László
Felföldi Anikó
Kézdy György

Közönségzsűri:

id. Angyal Péter közgazdász
Balla Gizella középiskolai tanuló
Molvay Norbert jogász
Petreczky Zsuzsanna külkereskedelmi munkatárs
Pók Csabáné tanító


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha nincs "markáns"-nak nevezhető irányvonala az általam összeállított programnak, annak csupán az az oka, hogy nem gondoltam a POSzT válogatói szerepkörét az önmegvalósítás vagy a személyes izlésterror terepének, annál inkább egy olyan pozíciónak, ahonnan lehetőségem volt belátni egy teljes színházi évad történéseit és ezeket a létező, a magyar színházat 1008-2009-ben alakító, formáló törekvéseket és tendenciákat szándékoztam bemutatni. Széles panorámafelvétel készült. Ha ez nem mutat markáns tendenciákat, az a magyar színház 2008-2009-es évadának állapotát tükrözi és nem a válogatói ízlés vagy koncepció bizonytalanságát. Véleményem szerint egyébként sokszínű, erős bázis-évad volt ez, amelyben nem születtek ugyan revelatívan kiugró teljesítmények (nagy újítások stb.), de kétségbeesésre sem találtam komoly okot. Üdv, Janisch Attila

jeges-varga írta...

Nos minden évben vannak olyan hangok, hogy ez nem jó válogatás. Idén is hallottam már ilyet. De az ellenkezőjére is számos példát lehetne hozni. Az egyszemályes válogatás hozadéka ez. Nekem, személy szerint, szeretem ez a koncepció. Mindenki ízlését nem lehet eltalálni, óhattalanul akadnak fanyalgók. Szerintem idén mindenki megkaphatta, amit akart.
Mondjuk Mundruczó jég című darabját dajnálom. Olvastam a színház folyóirat mellékletét. Azt nem értem ott, hoyg az indok az volt a Jég című előadás ellen, hogy nem új, hanem csak felújítás. A csoda is az, ha jól tudom. Sőt áttéteélesen az Istenítélet is. Nos ez csak egy kis kötekedés a szabályok ellen:)