2008. december 2., kedd

Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát; Agave Kiadó, Budapest, 2008


Az Agave Kiadó november elején már a 17. könyvet adta ki Lawrence Block tollából, Bernie Grimes Rhodenbarr történetei közül pedig A betörő, aki Bogartnak képzelte magát című regény immáron a hetedik kötet, amely a kiadó kezei közül kiadásra került.
Amióta a http://agavekonyvek.freeblog.hu/ című portálon a kiadó megnyitotta a blogját, különösen olvasóbarát kezdeményezésnek lehetünk tanúi. A kiadó ugyanis az újonnan megjelenő könyvei esetében címpályázat keretében játékra hívja leghűségesebb olvasóit, cserébe a győztesnek „hírnevet” és a megjelenő kiadványból egy példány ígér. Fülszöveg pályázat emellett egy esetben volt eddig, mégpedig az új Block könyv kapcsán. Magam is próbálkoztam egy fülszöveggel, de mint előre sejthető volt és utólag ki is derült, nehéz úgy írni fülszöveget, hogy az ember nem olvasta az eredeti művet. Mindenesetre a három pályázó egy példányt kapott a megjelent kötetből. Nálam már november 6-án csengetett a postás, nagyon örültem az ajándéknak. Ennyi az előtörténet. Mindezt csak azért jegyeztem fel, mert szerintem egyedülálló az, ahogy az Agave Kiadó az olvasói felé nyit, és most nem elsősorban az szól belőlem, hogy ingyen kaptam egy könyvet.
A legújabb kötetben Berniet egy dosszié ellopásával bízzák meg, ám tőle szokatlanul nem bizonyosodik meg kellő körültekintéssel arról, hogy miféle megbízást kell teljesítenie, így ismét a slamasztikában találja magát. A különbség annyi, hogy ezúttal a rendőrség nem körözi mint tettest, ám Ray Kisrchman, a New Yorki rendőrség rettenthetetlen zsaruja ezúttal is sűrű látogatást tesz Bernie boltjában.
Bernie boltjába mindeközben besétál egy gyönyörű nő, Ilona, aki egy sosem volt állam állampolgárának vallja magát (még az is kiderül, hogy Anaturia függetlenségét jelképező bélyegeket Magyarországon bocsátották még 1956-ban). Bernie a gyönyörű nővel a Bogart fesztiválon találja magát, ahol minden este két filmet néznek meg Hollywood egykori fenegyerekének gazdag életművéből. A dossziéért azonban sokan jelentkeznek be, és Bernie a végére kíván járni az ügynek, hogy a végén ismételten Poirot felügyelőt meghazudtoló módon egy sebtében összehívott szeánsz keretében leplezze le az ügy hátterében megbúvó indokokat.
A betörő, aki Bogartnak képzelte magát a leghosszabb mű eddig a betörős sorozatból, nóvuma csak apróságokban fogható meg, egyébként pedig a sorozat klasszikus receptjére épül. A betörés kapcsán előkerül egy holtest, és Bernie a nyomozó szerepét veszi fel. Nem is nyújt többet egy könnyű szórakozásnál, története könnyen feledésbe megy. Minden Block könyvet elolvasok, kíváncsiságból is, még akkor is, ha tudom, ez sem okoz meglepetést. Úgy érzem Block a betörő sorozatban csak önmagát tudja ismételni. Ha igazán jó krimit akarok tőle olvasni, akkor a bérgyilkos tetralógiát kell újra elővennem.

Nincsenek megjegyzések: