2008. október 18., szombat

Inglorious Basterds

A videotékásként önmagát rendezővé kikalapáló Quentin Tarantino a kilencvenes években berobbant a filmkrónika zenitjébe. Lehet őt szeretni vagy utálni, azt azért talán kijelenthetjük, hogy alig több mint egy évtized alatt meghatározó alakjává vált a kortárs amerikai filmművészetnek. Tarantino igazi plágium diktátor. Filmjeit suhanckori kedvenceiből rakosgatja össze. Az életműben volt telitalálat, és kevésbé sikerült opusz is, de mindenképpen tudatos zsáneralkotásnak lehetünk tanúi.
A neves Sundance fesztiválon hírhedté vált Kutyaszorítóban cool Shakespeare sziluettje, a korszakváltó alapfilmmé váló és túlságosan sokszor idézett gengsztermozi, a Ponyvaregény, a blackploation filmekre hajazó Jackie Brown, vagy a kung-fu, szamuráj, spaghetti western, stb. sablonokkal és anime betéttel operáló Kill Bill, illetve Amerika elsüllyedt tucatmozijaiban vetített „Z” kategóriás filmeket megidéző Grindhouse: Halálbiztos című film mind-mind egy jól körülhatárolt filmes műfaj Tarantino által megformált vívmánya. Persze mint megannyi nagy kaliberű rendező esetében, Tarantino titkát is keresik, és zsenialitása kérdésében is megoszlanak azok, akik egy kóklernek nevezik, illetve akik az egekbe magasztalják. A Pulp Fiction egyértelmű sikertörténet, a Kutyaszorítóban tulajdonképpen ebből nyerte ismertségét, és erejét (bár én talán jobban szeretem, mint a hírhedt darabot), A Jackie Brown már csendesebbre sikeredett, azonban véleményem szerint, elődeinél nem kevésbé jó darab. A filmforgalmazási szempontból kettévágott bosszú történet a Kill Bill pedig a maga egészében zseniális film(ek) (holott az első rész megtekintésekor még értetlenül álltam a dolog előtt, na de jött a második és minden t a helyére rakott). A Grindhouset ugyan csak egyszer láttam, de nekem nem jött be túlságosan. Tarantino olyan filmeket készít, amelyek sok esetben abban a meghatározott kultúrkörben érthetőek igazán, ott érvényesülhetnek, amelyben az adott filmes zsáner létezik. A grindhouse mozi véleményem szerint ezért bukott hatalmasat.


Nos a legújabb hírek szerint Tarantino végre belekezdett a saját II. világháborús filmje, az Ő „piszkos tizenkettője” forgatásába. A Film címe: Inglorious Basterds.

A sztoriról néhány információ szivárgott ki eddig: a film egyik szálában egy francia lányt, Shosannát (Mélanie Laurent) követjük, aki tanúja lesz, ahogyan Hans Landa tábornok (Christoph Waltz) kiirtja a családját, majd Párizsba menekül, ahol álnéven moziüzemeltetésbe fog. Eközben Aldo Raine hadnagy (Brad Pitt) zsidó katonákból szupercsapatot szervez, akik profi náciirtókként működnek. Szövetségre lépnek a német színésznő/titkosügynök Bridget Von Hammersmarkkal (Diane Kruger), aki segíteni akar nekik a Harmadik Birodalom megdöntésében. Shosanna és Raine Bastard-csapata útjai a moziban keresztezik egymást.
A film hivatalos bemutatójának időpontjáról persze még korai beszélni, de a rajongók talán már 2009-ben láthatják Quentin Tarantino legújabb filmjét.

A filmben szerepelnek: Brad Pitt, Cloris Leachman, Diane Kruger, Mike Myers, B.J. Novak. Eli Roth, Samm Levine, Til Schweiger, Michael Fassbender, Rod Taylor, Daniel Brühl, Mélanie Laurent, Jacky Ido, Paul Rust, Ludger Pistor, Christoph Waltz, August Diehl, Michael Bacall, Julie Dreyfus, Maggie Cheung, stb.

Kép a forgatásról:


Tarantino filmjei:


Inglorious Basterds 2009 (p, w, d)
Halálbiztos [Death Proof] 2007 (a, p, w, d, ct)
Grindhouse (segment: „Death Proof”) 2007 (a, p, w, d, ct)
Helyszínelők; epizód: A síron túl [„CSI: Crime Scene Investigation”
(2 episode: Grave Danger Vol 1, Vol. 2.)] 2005 TV episode (w, d)
Sin City - A bűn városa [Frank Miller’s Sin City] 2005 (special quest director)

Kill Bill 2. [Kill Bill Volume 2.] 2004 (w, d, esp)
Kill Bill 1. [Kill Bill Volume 1.] 2003 (w, d, esp)
Jackie Brown [Jackie Brown] 1997 (av, w, d)
Alkonyattól pirkadatig [From Dusk Till Dawn] (a, ep, w)
Négy Szoba; epizód: „Férfi Hollywoodból” [Four Rooms; segment: „The Man from Hollywood] 1995 (a, ep, w, d)
Vészhelyzet; epizód: Anyaság [„ER” (1 episode: Moterhoood)] 1995
TV episode (d)
Született gyilkosok [Natural Born Killers] 1994 (story)
Ponyvaregény [Pulp Fiction] 1994 (a, w, d)
Tiszta Románc [True Romance] 1993 (w)
Kutyaszorítóban [Reservoir Dogs] 1992 (a, w, d)
My Best Friend’s Birhday 1987 (a, p, w, d, e)



ui: a film magyar címe: Becstelen brigantyk, magyar bemutató: 2009. augusztus 20., egy nappal az amerikai bemutató előtt.

Nincsenek megjegyzések: