2008. augusztus 11., hétfő

Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian; Agave Kiadó, Budapest, 2007

Block a betörő-sorozatban Kipling és Spinoza után ezúttal a holland festőt, Piet Mondriant ismerteti meg az olvasóval. A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian című könyvben az absztrakt, geometrikus kompozícióiról ismert művész egyik munkája, az 1942-es Kompozíció színekkel című festménye mozgatja a cselekményt.
A született betörő és hobbyantikvárius Bernie hű önmagához és a slamasztikával való szoros kapcsolatához. Ahol Ő tolvajmesterségét akarja gyakorolni, ott előbb-utóbb egy hulla előkerül. Nem kell sokat gondolkodnia a rendőrségnek, hogy kit vegyen elő gyanúsítottként a nyilvántartása mélyéről.
Bernie a luxusszállodába, a Charlemagne megy, hogy a gazdag Mr. Onderdonk házi könyvtárának értékét felbecsülje. Persze, ha már ott jár, akkor kihasználja a helyzetet arra, hogy egy másik lakásba is betekintsen… Carolyn, társa a bűnben, a Pudliművek tulajdonosa, letaglózó hírrel várja: macskáját, Myanmart elrabolták. A váltságdíj meg negyedmillió dollár a kis házi kedvencért. Mindeközben a könyvgyűjtemény tulajdonosa gyilkosság áldozata lesz, a lakás meg tele van Bernie ujjlenyomataival. Aki az ügy körül megfordul, az egy Mondrian-festményt keres Bernien, ami évtizedekkel ezelőtt tűnt el, pedig még csak el sem lopta. Ez a festmény volt az, ami Mr. Onderdonk kanapéja felett a falon lógott, de számos múzeumban is megtalálható…
Bernie, ahogy az egyel később megjelent kötetben, A betörő, aki eladta Ted Williamst-ben a történet végén az ügy érintettjei részvételével tartott szeánszon tisztázza magát a gyilkosság vádja alól, megnevezi az igazi tettest, nem mellesleg némi anyagi juttatást is szerez magánk és barátainak. Nem igazán kedvelem az afféle megoldásokat, amelyekre a Poirot féle szuperzseni hajlamos. Block ebben a könyvben is kevés információ birtokában tartja az olvasót, és teljesen tudatlanul áll Bernie előtt, aki rájön mindenre fű alatt. Az ügy részleteit pedig a krimi történelemben jól bevált leleplezés során tálalja az olvasó elé. Természetesen Block betörő sorozata sokat épít a humorra, így ezt a fajta megoldást egyféle görbe tükörnek is tekinthetjük azoknak a krimiknek, amelyek nagy mestere például Agatha Christie volt.
A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian gyorsfogyasztású olvasmány. Nem hat sokáig, de kellemes kikapcsolódást nyújt, ahogy az egész betörős széria. Meg kell említenem az általam eddigiekben és általában dícsért Agave Kiadó ezúttal számos bosszantó elírási hibával dobta piacra ezt a kötetet. Végeredményben viszont elmondhatom, hogy ennek a kötetnek az elolvasásával az Agave Kiadó gondozásában jelenleg megjelent valamennyi Block könyvet már a magamévá tettem.

Nincsenek megjegyzések: