2008. március 29., szombat

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről; Agave Kiadó, Budapest, 2008

John le Carré (eredeti nevén: David John Moore Cornwell) 1931. október 19-én született az angliai Dorsetben. Hírnevét A kém, aki bejött a hidegről című regényével alapozta meg. A hidegháborús kémregény klasszikusává a Karla-trilógia tette. Ő volt az, aki a kémtörténeteknek polgárjogot szerző Graham Greene után a műfajt a mesteri fokra fejlesztette. A kommunizmus bukása után regényei témája is megváltozott: könyvei helyszínéül többek között szovjet utódállamokat, Közép-Amerikát, illetve az utóbbi időben Afrikát választotta. Egy ideje előszeretettel vesz részt regényei megfilmesítésében (pl.: A panamai szabó, Az elszánt diplomata).
A le Carré hírnevét megalapozó regény Alec Leames utolsó bevetéséről szól. Leames a Német Demokratikus Köztársaság területén működő ügynökök vezetője. A történet elején megölik Karl Riemecket, a legjobb és egyben legutolsó ügynökét, így Leamest hazahívják. A Cambridge Köröndön lévő névtelen kormányhivatali épületben találkozik „Kontrollal”, a brit ügynökség fejével, aki mindenáron térdre akarja kényszeríteni a kudarc után a kelet-német hírszerzést. Leamesnak - mielőtt végleg bejönne a hidegről – még el kell végezni valamit. A célpont Hans-Dieter Mundt, az Abteilung második embere, és műveleti főnöke. Leames látszólag partvonalra kerül, inni kezd, és elbocsájtják. Sora váltogatja munkahelyét, kapcsolata lesz egy Liz nevű nővel, börtönbe kerül, és akkor kezdik követni.
A kém, aki bejött a hidegről alig kettőszáz oldala rendkívül feszesre szabott, lényegre törő kémhistória, mégpedig a legjobb fajtából. Bevallom, sok kémtörténetet nem olvastam, Sőt szinte alig. A történet központi alakjai nem hősök, ízig-vérig emberek, aki a hazugságok, titkok világában élik nyomorúságos életüket. Feláldozhatóak, becsaphatóak, elhasználhatóak egy más célért. Ebben a világban semmi sem kézzelfogható, a bizalom ritka adomány.
Le Carré nem fest romantikus képet a kémek világáról, története épp amennyire izgalmas és érdekfeszítő, annyira realisztikus is. Az ember a könyvet olvasva úgy érzi, valahogy nem jöhet ki jól ebből a történetből. A szerző egyik legjobb húzása, hogy összekavarja az olvasónak az egyes szereplőkhöz fűződő érzelmi viszonyulását. A végére az olvasó igazságérzete valahogy nem áll be az optimális szintre.
Le Carré zajos sikert ért el A kém, aki bejött a hidegről című könyvével, amely máig ideáltípusát képezi a hidegháborús (kém)irodalomnak. Az elismert előd, Graham Greene így méltatta: "A legjobb kémregény, amit életemben olvastam", mások már ekkor minden idők legjobb kémregényírójaként emlegették. Az Agave Könyvkiadó jóvoltából ismét kezünkbe vehetjük ezt a könyvet, és valószínűleg a jelenlegi kiadást a szerző további – olvasásra érdemes – regénye követi majd a honi könyvpiacon.

Nincsenek megjegyzések: