2008. március 27., csütörtök

A Bourne-trilógia

Olasz halászok egy sebesült férfit pecáznak ki a tengerből Marseille Dokkjaitól nem messze. A férfi semmire nem emlékszik, a hézagos nyomok, amin elindulhat maga után kutatva: lőtt sebek a hátában és egy széf száma a bőre alá varrva. A széf pár maroknyi dollárt, tucatnyi útlevelet és egy fegyvert is tartalmaz. Kicsoda Ő? Melyik név, álarc a helyes? Egy biztos, sokan próbálják eltenni láb alól. A puzzle darabkák összeillesztésének komoly tétje van, élet és halál múlik rajta.
A 2001-ben elhunyt író, Robert Ludlum 1980-ban megjelent klasszikusának, a Fantom (The Bourne Identity) című regényének második feldolgozását (az elsőt Roger Young szignálta 1988-ban Richard Chamberlain főszereplésével) Doug Liman (Mr. és Mrs. Smith) direktor vezényelte le. Jason Bourne-t Matt Damon alakítja. Bevallom ez volt az a pont, amiatt sokáig messziről elkerültem a filmet, még csak említésre sem méltattam. A generációja sztárja címkével felcicomázott színész számos hollywoodi produkcióban kapott főszerepet, de mindig ugyanazt a Semmit láttam játékában, A Tégla egyik főszerepe tette be nálam a kaput, amikor is a hongkongi eredeti (Szigorúan piszkos ügyek) kiváló színészi teljesítményeit alibizéssel a béka feneke alá süllyesztette, nyomába sem érve a filmbeli ellenfelét alakító, Leonardo Di Caprio játékának. A történet trilógiává érése, és Paul Greengrass (Véres vasárnap, United 93) neve kellett ahhoz, hogy megnézzem a szériát.
Ludlum története átmenet Ian Fleming Bond meséi és John Le Carre súlyos kém históriái között. Nem a szuperhősök, a mindent tudó kütyük világa ez, igazi paranoiás univerzum ez, ezen világ lakói hivatalból skizoidok. Igazi szorongós-futkosós mozi ez.
Nem tudok példát mondani hirtelenjében, mikor tapasztaltam olyat egy trilógia kapcsán, hogy előrehaladván a részek egyre jobb és jobbak. A Bourne trilógia ilyen, a harmadik résznél éri el csúcspontját.
Tekintettel arra, hogy engem elsősorban Greengrass neve vonzott, a harmadik rész érdekelt (akkor még nem tudtam, hogy a második opuszt is Ő dirigálta, és azt sem, hogy egymásra épülő részekről van itten szó). A Bourne-rejtély-t (The Bourne Identity, 2002) még a TV2 jóvoltából, szerencséből láttam. Liman filmje kellő feszültséggel felépített mozi, amely a néző szemét végig a képernyőhöz tapasztja, néhány stílustörő gyorsítós-lassítós jelent azért megtöri a lendületet. A szerelmi szál is kellőképpen mértéktartó, és a megszokott happy end sem kisebbíti a film érdemeit. Amit viszont Greengrass művel azután a trilógiával, az – véleményem szerint – a kémfilmek első vonalába röpíti a Bourne univerzumot. A második (A Bourne-csapda; The Bourne Supremacy; 2004) és a harmadik rész (A Bourne-ultimátum; The Bourne Ultimatum; 2007) lényegében egy film (ezt türelmetlenségemnek köszönhetően fordított sorrendben sikerült megtekintenem, de így is módfelett élveztem), nyílván nézőbarát és kereskedelmi szempontokból is ketté lett hasítva, hozzátéve, hogy ezt nem tették rosszul. Az első résszel lényegében lezárt történetet (amely azért magában hordozta a folytatás lehetőségét, elvégre Ludlum is megírta a folytatásokat: 1986; 1990) tökéletes átmenettel folytatták. Greengrass korábbi filmjeiből ismert idegesen mozgó kamera, montázs technika, dokumentarista benyomást keltő vágástechnika és kameraállás még nyomasztóbbá tette a történetet. Bourne nem tűnhet el az őt üldözők szem elől, ezért kénytelen szembenézni velük és saját múltjával, Kicsoda is tulajdonképpen Ő? Egy gyilkoló gép, aki időszakos megbízásokat hajt végre utasításra, vagy érző-gondolkodó lény, aki képes reagálni környezete lüktetésére? Meglepetésemre – annak ellenére, hogy egy akcióhős karaktere sosem tartogat túl sok színészi lehetőséget – Matt Damon magához képest meglehetősen jól formálja meg Bourne komor, rejtélyes és kétségbeesett karakterét.
A második, de főleg a harmadik rész nem hagyja egy lélegzetvételnyit sem szunnyadni a néző figyelmét. Remekbe szabott autós üldözéses jeleneteket, és – tunéziai sikátorokban, metróalagutakban zajló – kergetőzést kapunk. Profi, élvezetes akció mozi.
A történet további részleteiről túl sokat nem érdemes elmondani, annyi bizonyos, hogy Bourne a végén eljut pályája kezdeti pontjára, persze kérdés, hogy választ kapott-e az összes kérdésére. Bár a trilógia befejezett, a hírek szerint Greengrass, és Damon – valószínűleg a producerek unszolására – igent bólintott egy negyedik rész leforgatására is. Jó lenne időben abba hagyni, és nem elrontani végre olyat, ami jól működik, persze a befejezés a folytatás lehetőségét most is magában hordozza. Kérdés, érdemes-e a nyugodt tengervizet újból felkorbácsolni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Matt Damon nagyon jó színész. Attól,hogy neked egy színész nem szimpatikus még nem kell leírni. Én pl. Di Caprio-val vagyok így. Szerintem nem jó színész és mégsem fikázom sehol. Matt Damon hatalmasat alakított a tégla című filmben, ugyan úgy, mint az összes többi szereplő. Tartsd meg a véleményedet magadnak.