2008. március 17., hétfő

Cormac McCarthy: Vad Lovak; Ulpius-ház íKiadó, Budapest, 2000

A Coen testvéreknek (Joelnek és Ethannek) köszönhetjük, hogy mi magyarok is szélesebb körben megismerhettük Cormac McCarthy nevét. A szerző számára a – 2005-ben megjelent – No Country For Old Men című regényéből készült filmes változat hozta el a világhírt. McCarthy az idei oscar díjkiosztó gála előtt saját jogán is örülhetett elismerésének, hiszen legújabb könyve, a The Road megírásáért elnyerte a Pulitzer díjat is.
Hazánkban az Ulpius-ház Kiadó jóvoltából már kikerült a nyomdából egy McCarthy mű, mégpedig a All the Pretty Horses (magyarul a Vad Lovak) című regény. Nem lepődünk meg azon a tényen, hogy ez a könyv is annak köszönhette magyarországi megjelenését, hogy népszerű filmet adaptálta korábban a történetből (Matt Damon és Penelopé Cruz játszotta a főszerepeket, a rendezői széket Billy Bob Thornton foglalta el). Nincs új a nap alatt. Panaszkodhatunk persze azon, hogy mennyire méltatlan helyzet az, hogy a hazai könyvkiadáshoz a filmvásznon keresztül vezet az út, de – habár van benne igazság – azt, hiszem örüljünk inkább annak, hogy egyáltalán kézbe vehetjük ezeket a könyveket (Amint azt elektronikus levelezés útján a Szerkesztőségtől megtudtam: a Magvető Kiadó idén ősszel a The Road-ot, jövő tavasszal a Blood Meridiant is kiadja – nem mellesleg ez utóbbit Ridley Scott kívánja megfilmesíteni).
A Vad Lovak is a Texas-Mexikó határvidék szikár tájain játszódik. John Grady Cole és Lacey Rawlins, két tizenéves, éppen ifjú felnőtt San Angeloból neki vág a Kalandnak, szerencsét próbál Mexikóban. A romantikus, Marlboro Men-es lovagolásból embert próbáló felnőtté válás lesz. A fiúk találkoznak egy harmadik kalandorral, Jimmy Blevinssel. A gyerek még náluk is fiatalabb, nagyszájú és babonás. Blevins lova elveszik, és egy mexikói faluban egy karámban találnak rá. Ez nem az a vidék, és nem azok az emberek, aki szó nélkül hagynák ezt. menekülés közben elválnak a fiútól. egy mexikói ranchón állnak munkába, ahol frissen elfogott lovakat törnek be. A törvény keze azonban utol éri őket, és az sem segít a helyzetükön, hogy John Grady a főnök lányába lesz szerelmes. Hosszú út vezet még hazáig, amelyre nem is biztos, hogy rálel az ember.
McCarthy Határtrilógiájának első része hasonlóan kopár mondatokból építkezik, mint a Coenék által megmunkált történet. A különbség csak annyi, hogy a Vad Lovak világa valamivel optimistábban áll a világhoz, mint a No Country. Itt nem csak az ifjúkori romanticizmust jellemző kalandori hévre gondolok, hanem a befejezés hangvételére. A No Country pesszimizmuson túlmutató komorságát a klasszikus westerneket idéző, a látóhatáron elmosódó, távolodó lovas képe jellemzi. A lovas magával viszi a fájdalmát, és történetével nem döngöli földbe az olvasóját. Ha a lovas nem is biztos, az olvasó feloldozást nyer.
McCarthy szikár stílusa figyelemre méltó, kérem a következőt!

Cormac McCarthy
Novels
1. The Orchard Keeper (1965)
2. Outer Dark (1968)
3. Child of God (1974)
4. Suttree (1979)
5. Blood Meridian, Or the Evening Redness in the West (1985)
6. All the Pretty Horses (1992)
7. The Crossing (1994)
8. Cities of the Plain (1998)
9. No Country for Old Men (2005)
10. The Road (2006)

Nincsenek megjegyzések: