2010. február 11., csütörtök

Komoly szándékok


Ha a magyar filmforgalmazás szándéka nem terjed ki arra, hogy Joel és Ethan Coen legújabb filmjét, a most már kétszeres Oscar-jelölt, A Serious Man (Egy komoly ember; de hivatalos magyar címe az említett okok miatt még nincs) című filmet a magyar nézőközönség kegyei elé tárja, akkor a fanatikus filmrajongó kénytelen az internetes letöltések univerzumába belevetni magát, és magánúton megoldani az ügyet. Nos én így tettem. Amikor megtudtam, hogy jelenleg nem tervezik a Coen tesók új filmjének hazai bemutatóját, eldöntöttem, hogy a tettek mezejére lépek, és de jól tettem.
A Nem vénnek való vidék szakmai, illetve a sztárokkal teletűzdelt Égető bizonyíték közönségsikere után Coenék úgy döntöttek, elérkezett a pillanat, amikor nem a bevételi mutatók határozzák meg egy új projekt kimenetelét, így ismeretlen és kevésbé ismert színészekkel leforgattak egy erőteljesen belterjes filmet. No azért annyira nem magának való a film, hogy ne érthetné könnyen akár az egyszerű néző is a film lényegét. Mindenesetre az A Serious Man egy amerikai külvárosi zsidó közösségében játszódik a múlt század hatvanas éveinek végén. Coenék a filmben saját vallási közösségüknek állítanak szeretetteljes karikatúra-szerű tablót.
A film főszereplője Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), a Minnesota állambeli Minneapolis zsidó egyetemének fizika professzora komoly próbatétel elé kerül. Családjában semmi sem úgy működik, ahogy kellene. Felesége, Judith (Sari Lennick) jog és zsidó hit szerinti válást szeretne, hogy a család jó barátjával, a három éve megözvegyült Sy Ablemannal (Fred Melamed) köthesse össze életét. Fia, Danny titokban rendszeresen marihuánát szív, Sarah rendszeresen meglopja apja pénztárcáját. A családi fészekben él még Arthur nagybácsi (Richard Kind), aki saját élete összeomlása után numerológiai értekezését az univerzum megismeréséről, miközben további szabadidejét szerencsejátékkal és egyéb dolgokkal tölti ki.
Larry élete azonban nem csak otthon akadozik. Egyik nap egy koreai származású, bukott diák kér újabb pótvizsga lehetőséget, és miután nemleges választ kap, egy pénzzel teli borítékot hagy maga után a tanári asztalon, később pedig megzsarolja tanárát. Eközben az előléptetés előtt álló Larryről a kinevezésről döntő bizottság névtelen rágalmaz leveleket kap. És hogy mindez ne legyen elég, Sy meghal, és Larrynek kell állnia a feleségét elcsábító férfi temetési költségeit.
Larry élete méretes nagy katyvasz, aminek nem látja az értelmét. Nem érti, Isten mit akar ezzel üzenni neki. Felesége tanácsára három rabbihoz is lemegy, hogy iránymutatást kapjon. Ám ne higgyük azt, hogy Larry készen kapja a segítséget. Hisz Larrynek csak jól kell figyelnie, hogy meglássa Istent, a kérdések pedig egy idő után elhalványulnak bennünk.
Danny férfivá avatása (bar mitzvah) idejére látszólag mintha minden a helyére kerülne. Danny beszívott állapotban a zsidó közösség felnőtt tagjává válik, Judith a férje mellette marad, aki főnök sugallatai szerint megkapja a várt kinevezést és végre pontot tesz a vesztegetési afférnak is. Persze a helyzet megoldása csöppent sem ilyen egyszerű, komoly vihar közeleg, és csak egyre-egyre jön. Ha jól figyelünk, meghallhatjuk Isten szavát.
Coenék legújabb filmje zseniális karikatúra alakokkal van tele. Ezek a figurák miatt szerettem meg őket a múltban annyira. Megannyi kisszerű bukott ember, akik félresiklanak, tetteikkel egyre nagyobb hülyeségekre hajlamosak, aztán bután néznek, nem értik, mi történt velük, és azt sem, hogy miért pont velük. Larry tökéletesen beleillik Coenék főhősei sorába. Larryt maximum kulturális különbségek választják el a Nagy Lebowski Tökijétől, de ugyanannyira esetlen az életre mindkettőjük.
Az A Serious Man sztárok nélküli, csöndes film. Kevés szó hangzik el benne, de az tökéletes tisztasággal cseng. Coenék mindig is a mozgókép mélyéről jövő, szavak nélküli tudás birtokosai voltak. Válaszokat most se reméljünk, Coenék nem olyanok. Aki szerette őket korábban, örülni fog ennek a gyöngyszem-mozinak. Aki korábban sem tudott mit kezdeni velük, ezúttal még úgysem fog. Hogy a magyar filmforgalmazás figyelmét miért nem ragadta meg ez a film. Bármennyire is sajnálom, de értem. Az A Serious Man miatt a pénztárak előtt sosem fognak tolongani az emberek. Nem olyanfajta film ez. De így van ez jól, nem lehet mindent pénzben mérni.
(Joel and Ethan Coen: A Serious Man)

2 megjegyzés:

Novics János írta...

Ugye nem baj, ha ezt most nem olvasom el? Ugyanis én is rákaptam a letöltésre és most letöltöm, megnézem hétvégén, aztán majd reagálok.

jeges-varga írta...

ok, nem is baj, ha nem olvasod el.
írjak elérési útvonalat?:)