2009. október 12., hétfő

CinePécs V. Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai


CinePécs V. Nemzetközi Filmfesztivál fődíja:

A CinePécs V. Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije a román Andrei Gruzsinczki A másik Irina című filmjének ítélte a fesztivál fődíját, a 10 ezer euró értékű Proxima-díjat. A másik Irina jól felépített narratívával elmesélt, intelligens történet arról az univerzális problémáról, amellyel mindannyiunknak szembe kell nézni. Az egyik oldalon a szeretet és bizalom közti választási kényszer, a másik oldalon pedig a mindenbe belekötő bürokrácia és a hatalom kegyetlen erői. A film tökéletességét nagyrészt a kiváló színészi játéknak is köszönheti.

FIPRESCI díj nyertese:
A Fipresci díját egy egyszerű, de ugyanakkor tökéletesen elmesélt filmnek adományozzuk. A történet univerzális: mese egy elképesztő kitartással rendelkező emberről, aki elveszik az akadékoskodó és kegyetlen bürokrácia útvesztőjében. Ugyanakkor különleges történet a mai kelet-európai életérzésről, amelynek főhőse az alázatos, de soha le nem győzött ember, aki kétségbeesetten akarja kideríteni az igazságot. A nyertes: A másik Irina, rendező: Andrei Gruzsniczki.

Diákzsűri díj nyertese:
Jarov Gardev Zift című filmje kapja a Diákzsűri díját, amely magával ragadó, koherens filmi világot teremtett. Amellett, hogy vizuálisan, a cselekmény és a karakterek szintjén is jól működik, lebilincselő, szórakoztató film. Mindezt émelygős túlzásoktól mentesen valósította meg, így nemcsak művészileg, hanem a szélesebb közönség számára is érthető, értékelhető alkotás.

Duna Televíziós különdíj:
A zsűri a Duna Televízió különdíját a horvát Goran Devic és Zvonimir Juric által rendezett Fekete ruhások című filmnek adja. A film kivételes bátor és filmes szempontból meggyőző történet extrém háborús helyzetben bekövetkező lojalitásbeli konfliktusról.

Pécs város díj nyertese:
A zsűri Pécs város díját a boszniai Aida Begic Hó című alkotásának ítélte. A Hó mély és egyedi mese egy olyan bosnyák faluban élő feleségek, gyermekek és öregek gyászáról, ahonnét minden férfi nyom nélkül eltűnt a háború idején.

Európa Kultúrűlis Fővárosa-díj nyertese:
A zsűri az Európa Kulturális Fővárosa-díjat Mátyássy Áron Utolsó idők című filmjének adja. A film majdhogynem dokumentarista mélységű portré egy kis magyar falu életéről és az ott lakók életérzéséről. A főszereplő színésznő játéka nagy mértékben hozzájárult eme különleges film élvezeti értékéhez.

Legjobb színésznőnek járó díj:
A zsűri a legjobb színésznőnek járó díjat Vass Teréznek adományozza Mátyássy Áron Utolsó idők című filmjében nyújott alakításáért. A színésznő kivételes meggyőzőerővel alakítja az igényesen megalkotott főszereplőnő karakterét.

Legjobb színésznek járó díj:
A zsűri a legjobb színész díját Mokos Attilának ítéli Vladimir Balko Lelki béke című filmjében nyújtott alakításáért. Mokos Attila karakterét különleges színészi jelenlétével és képességeivel alkotta meg.

Idén csak a Hó című filmet volt alkalmam látni, talán majd novemberben lesz lehetőségem írni róla, egyelőre nincs.

1 megjegyzés:

Novics János írta...

Mi újság veled? Rég jelentkeztél.