2009. augusztus 31., hétfő

Daphne Du Maurier: Ne nézz vissza! Holistic Kiadó, Remek-Művek, Budapest, 2008


A Holistic Kiadó Remek-Művek sorozatából Patrícia Highsmith után egy újabb novelláskötet került a kezembe, mégpedig Daphne Du Maurier Ne nézz vissza! című kötete, mely öt nyugtalanító, rejtélyes, esetenként misztikus vagy éppen realista történetet foglal magába.
A címadó és nyitó novella, a Ne nézz vissza! főhőse egy régész, aki kislánya halálos balesete óta munkájába temetkezik, de a tragédia feledtetésére, kikapcsolódásul feleségével Itáliába utaznak. A férfi felesége az utazás során egy látó asszonnyal ismerkedik meg, a kislány szelleme rajta keresztül üzen a férfinak, hogy veszélyben van, azonnal távozzon a városból. A novella Velence csatorna-labirintusában, a lélek lidércnyomásos útvesztőjében játszódik, ahol a félelmek irányítják az emberi cselekedetet. A novellából Nicolas Roeg készített 1973-ban nyomasztó hangulatú filmet Donald Sutherland és Julie Christie főszereplésével.
Az Éjfél után ne című novellában egy kilépett tanár meséli el krétai nyaralása során történteket, amely megváltoztatta életét. A férfi a görög szigetre pihenni, alkotni érkezik. A szállodába való megérkezése után csalódottan veszi tudomásul, hogy nem az ínyére való szállást biztosítottak a részére. Panaszkodásának köszönhetően egy partmenti apartmant választhat magának, viszont a személyzet a szállás elfoglalása után különösen kezd viselkedni vele. Kiderül, hogy az appartman korábbi lakója belefulladt a vízbe. A férfi igyekszik nem foglalkozni a baljóslatú eseménnyel, ám a visszataszítóan viselkedő amerikai dúsgazdag turista és annak süket, csöndes felesége megzavarja a nyugalmát. Du Maurier e novellájában is a ki nem mondott félelmek lépnek működésbe, és a voyeour kíváncsiskodás káros következményeit mutatja be izgalmas módon.
A Határeset című írásban egy húsz év körüli, színésznek készülő fiatal lány elhunyt apja régi barátját megy felkeresni Írországba, hogy édesapja egykorvolt bűnéért bocsánatot kérjen a visszavonultan élő, veszélyes hírében álló férfitől. Az önszáműzetésben élő ember katonai rendben él társaival, régészkedéssel tölti szabadidejét, és az ír függetlenségért harcol. A lány a kezdeti félelem után beleszeret a férfiba, ám a múlt elrejtett mélyében a szerelem beteljesülésének összeférhetetlen akadálya bújik meg.
A Keresztút című történetben egy angol kisvárosból (Little Bletford) útra kelt zarándokcsapat tagjai Jeruzsálembe látgatnak el, ahol sorozatos balszerencsés események áldozatai lesznek. A ki csoport egyes tagjainak történetén keresztül a keresztény mitológia őshelyei elevenednek meg. Az elfojtott szorongások, kicsinyes bűnök közepette élő szereplők balsorsú kirándulása a kötet egyik legérdekesebb története.
Az Áttörésben egy tudóst az isten háta mögötti helyre vezényelnek, ahol egy különcként számon tartott tudós, kis csapatával titkos kísérleteket folytatnak, amelynek célja az élet szikrájának rabul ejtése, és az energia hasznosítása. A történet a világegyetemről, Istenről és az emberi szellemről feszeget alapvető kérdéseket. Az öt történet közül talán ez utolsó tetszett a legkevésbé.
A Remek-Művek sorozat első két darabja meglepően jól sikerült, reméljük még további izgalmas kiadványok követik őket.

2 megjegyzés:

Novics János írta...

Én már ajánlanám is a kiadónak a következő misztikus női szerzőt: Shirley Jacksont. Pont illeszkedik a sorba. Most vettem meg egy ősrégi kötetét az egyik antikváriumban. Ő írta azt a novellát, amiből Janisch Attila leforgatta a Hosszú alkonyt, egyik örökkedvenc magyar filmemet.

jeges-varga írta...

húú, sajna a filmet nem láttam még, pedig szeretnm egyszer megnézni, de eddig klemaradtam róla.