2009. március 23., hétfő

Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem; Agave Kiadó, Budapest, 2008


Dennis Lehane nevét Clint Eastwood révén ismertem meg. A szerző Titokzatos folyó című regényéből az agg mester rendezett tökéletes feszültségű filmet, nagyszerű színészekkel. Jó pár évvel később a színészként gyenge minősítést érdemlő Ben Affleck csillagos ötösre vizsgázott a rendezői székben, amikor a szerző Hideg nyomon című regényét ültette a mozivászonra.
Óvatosan bánok az olyan szerzőkkel azonban, akik számomra a vászonról válnak ismertté, talán a csalódástól tartok. Természetesen általában igaz az a törvény, hogy a könyv a filmes adaptációnál csak jobb lehet, de félő, hogy egy filmen hírnevet szerzőn keresztül akarnak meggazdagodni a könyvkiadók.
A kíváncsiság azonban az idő elteltével csak rá vitt arra, hogy kezembe vegyem Dennis Lehane egyik regényét, nevezetesen a Sötétség, fogd meg a kezem című opuszt, mely az író népszerű Kenzie-Gennaro sorozatának egyik darabja.
Patrick Kenzie és Angie Gennaro magánnyomozó irodát üzemeltetett Boston városában, olyan terepen, amit úgy ismernek, mint a tenyerüket. Ezúttal egy pszichiáter nő fiának védelmével bízzák meg őket. A nyomok a könyörtelen módszereiről és különösen erőszakos tagjairól hírhedt ír maffia felé is elvezetnek, de a rájuk leselkedő igazi veszélyt sokkal betegesebb, veszélyesebb, mint azt gondolhatnák. Egy egyszerű megfigyelésből fokozatosan – ahogy a nyomozás darabkái kezdenek egy képpé összeforrni – ocsmány gyilkosságok sorozata bontakozik ki, amelyben főszereplőink is érintettek.
A Sötétség, fogd meg a kezem komor hangulata az elejétől kezdve ráborul az olvasóra, és a végéig el nem ereszti. A regény izgalmas nyomozás rég elfeledett bűnök nyomába, amelyet Lehane pörgő lendülettel, számos fordulattal felszerelve tálal az olvasónak. A regény a filmvászon iránt kiált. Nem kell szerintem nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy arra a következtetésre jussak, Hollywood nemsokára lecsap a könyv megfilmesítési jogaira (ha eddig még nem tette meg). Lehane regénye kőkemény, akciódús thriller, csak a végkifejlet ül meg egy kicsit, de ennyit elbír a regény. A Sötétség, fogd meg a kezem tökéletes szórakoztató ipari termék, nem több, de nem is kevesebb.

2 megjegyzés:

Novics János írta...

te most már az Agave kiadónál dolgozol?

jeges-varga írta...

dehogy, miért gondolsz ilyet?:))
azért mert oly sok könyvet olvasok tőlük?:))