2008. június 23., hétfő

Yrsa Sigurðardóttir: Az utolsó rítus; Animus Kiadó, Budapest, 2007

Harald Guntlieb különc fiú, az általa fiatalokból alapított boszorkánytársaság vezéregyénisége és megszállottja a boszorkányüldözések történetének. Németországból Izlandra megy tanulni, ahol a helyi egyetemen az ismereteit kívánja elmélyíteni. Az egyik reggel azonban a diák megcsonkított tetemére lelnek az egyetemi könyvtárban, testén különös jelekkel. A társaság egyik tagját, a drogdílerként ismert Hugit le is tartóztatják. Harald tehetős családja azonban nem hiszi el, hogy a diáktárs a tettes. Miután nem elégedettek a rendőrség munkájával, külön nyomozásba kezdenek. A család barátja, Matthew mellé a helyismerettel rendelkező kétgyermekes ügyvédnőt, Thórát bízza meg a család az ügy felgöngyölítésével.
Az 1963-ban született izlandi írónő, Yrsa Sigurðardóttir Európa Izlandon épülő legnagyobb vízi erőművének (Kárahnjúkar) egyik vezető mérnöke, aki hivatását az írói siker ellenére sem adta fel. A könyv izgalmas olvasmány, legnagyobb erénye, hogy az érdekfeszítő nyomozás mellett a boszorkányüldözés történetéből is kaphatunk szemelvényeket. A szerző nő lévén nem egy iszákos középkorú, alul szituált férfit tett meg főhősévé, hanem egy nőt, aki ráadásul nem is nyomozó, hanem éppen tettesek védelmével foglalkozik általában.
Az utolsó rítus humorával, feszültségteremtésével kiváló nyári olvasmány. Kis családommal épp Balatonon voltunk, amikor olvastam. Miután három és fél hónapos fiam szereti a hangunkat hallani, felolvastam a könyvet. Feleségem is egyre inkább követelte a felolvasást, annyira élvezte. Mondhatni igazi családi élmény lett az olvasás. Ahol hangos olvasási készségemet én is fejleszthettem, előkészülve arra, hogy majd gyermekemnek későbbiekben sokkal inkább neki való történeteket is kell majd olvasnom.
Az Animus Kiadó Skandináv krimik sorozata üdvözlendő vállalkozás, azonban nem lehet szó nélkül elmenni a rendkívül gyatra tördelés (nem láttam még olyat, hogy a fejezet végén nincs oldaltörés, és a következő fejezet első három mondata ugyanazon az oldalon kezdődik, mint ahol az előbbi véget ért) és a rengetek el- és helyesírási hiba mellett. Egy Kiadó sem engedheti meg magának, hogy egy ilyen gyatra munkát kiadjon a keze közül, pedig a puhafedeles sorozat egységes borítótervei nagyon jól mutatnak. Kellett volna még dolgozni a kiadáson pár napot.

Nincsenek megjegyzések: