2008. április 14., hétfő

Lawrence Block: Ha a szent kocsma is bezár; Agave Kiadó, Budapest, 2008

Fifikás ez az Agave Kiadó. Matt Scudder, a rendőrségtől kiugrott baráti nyomozó, a legutóbb közreadott részben, a Nyolcmillió halálban az Anonim Alkoholistáknál kötött ki, a legújabb, Ha a szent kocsma is bezár című regényben azonban a torok nem marad bourbon mentesen. Az Agave Kiadó egy húszár vágással visszalépett egy olyan részhez, amelyben a kezdetekhez térünk vissza, amikor még Scudder kocsmahaverjaival együtt rótta a new yorki vendéglátó egységeket. A mű végén egy összegzés is hallható, a jelen időből visszanézve, amikor Scudder már nem iszik, a barátok meghaltak vagy a környékről eltűntek, és az Armstrong a szent kocsma is bezárt.
A történet emellett már nem is olyan fontos, mellékes, ürügy a krimi szabályai mentén. Scudder ebben a részben a legközelebbi barátainak tesz szívességet, hogy a Miss Kitty egyik főkönyve után kutasson, amit a kettős könyvelés miatt, pénzért cserében tulajdonítanak el a főnököktől, illetve az asztaltársaság egyik tagjának feleségét ölik meg. Gyilkos egy Scudder történetben persze mindig kell, ám ezúttal az a másodrangú szál.
Ha a szent kocsma is bezár az egyik legjobb, hazánkban megjelent Scudder darab, ha nem a legjobb. Block ebben a művében nosztalgiával néz vissza egy olyan világba, amelynek valószínűleg jó ismerőse. Block olyan részlet gazdagon, precízen festi meg New York bárjainak térképét (ahogy a Nyolcmillió halálban az AA klubok világát), hogy óhatatlanul eszébe jut az olvasónak, hogy az író tudja miről ír.
Az újabb – véleményem szerint – mű mítoszt teremt Matt Scuddernek, úgy hogy még mindig megmarad a titokzatosság félhomályában, és nem ismerjük múltjának minden egyes foltját.
A Ha szent kocsma is bezár számomra kellemes élmény volt az egy kicsit már sematikussá váló darabok után. Persze az is lehet, hogy most jobb befogadói hangulatban olvastam el a sorozatnak ezt a darabját.

Nincsenek megjegyzések: