2010. március 2., kedd

A halálmező lovagja

Kathryn Bigelow filmje erőteljeset húzott az Oscar verseny finisében ex-férje James Cameron Avatarjara, amikor a BAFTA díjátadón 6 kategóriában is maga mögé utasította a spirituális tündérmesét. A hírek szerint, a két nagyágyú film között fog eldőlni a főkategóriák sorsa. Nos én személy szerint, Jason Reitman intelligens, szórakoztató filmjének adnám a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát, de azt azért el kell ismerni, hogy A bombák földjén is ügyes munka.
Történetünk Irakba vezet minket, amelyet az amerikai hadsereg tart ellenőrzése alatt. Jól ismert tény, hogy a WTC elleni terrortámadás után az Egyesült Államok először Afganisztánt, majd a Bush család örök ellenségét, Szaddan Husszeint vette célba. Irak így került egy idegen hatalom katonai elnyomása alá. Szaddan megbuktatása után azonban nagyon nehezen kapaszkodik meg az államgépezetben a demokrácia, utcai lázadások, egyéni terrorakciók próbálják kétségbeesetten a nyugati igát letörni.
Sok film foglalkozott mér a témával, és még nagyon sok ezután fogja csak feldolgozni. Születtek az amerikai katonaságot fetisizáló, heroizáló filmek és háborúellenes alkotások is. Bigelow filmje talán épp amiatt tűnik ki a sorból, mert nem áll egyik oldalra sem. A bombák földje főszereplője a bombaszakértő, aki mindenfajta racionalitást félredobva, eszement higgadtsággal és vakmerőséggel néz szembe a halállal. Bombaszakértőnek lenni nem kifizetődő vállalkozás, bármelyik munka az utolsó lehet. Tulajdonképpen biztos pont nincs az életedben, illetve csak egy dolog az: az adrenalin folyamatos fokozott jelenléte állandó.
Bigelow képeivel közel hozza a háborút. Dokumentarista jellegű képei egyfajta hitelesítő erővel bírnak. Életszagúbb a veszély, mint más háborús filmek esetében. A háború értelmetlenségéről nem szólnak álszent rigmusok, de hősiességét sem harsogják buzgó gazemberek. Ellenben itt van ez a bombaszakértő, aki csak megy és egyre megy, bombákat hatástalanít. Talán ős maga sem tudja, hogy miért csinálja mindezt, ahelyett, hogy otthon maradna csecsemőkorú gyermekével és szép feleségével. A bombaszakértő a XXI. század tragikus hőse. Életeket ment, de vállalkozása eleve halálra ítélt, hiszen a halálmezőn végzi hivatását. Oda rajta kívül senki sem merészkedik. Ő van egyedül, no meg az örökös veszély maga.
Nem kiemelkedő film A bombák földjén, de ügyes munka, el kell ismerni. Az különösen megnyerő, hogy a semmiből feltűnt egy ilyen színész, mint ez a Jeremy Renner, aki komolyabb színészi múlt nélkül olyan magas szinten uralja a képernyőt, hogy abba beleremeg a néző. Elképedtem, ez az igazság. Az meg, hogy Ralph Fiennes egy kérészéletű szerepet is bevállalt a filmben, egészen szimpatikus.
A Bombák földjén megérdemli az odafigyelést. Bár nekem lenne jobb befutóm az Oscar versenyben, de könnyen elképzelhető, hogy Bigelow filmje kerül idén a trónra. Összességében, nem érdemtelenül.



(Kathryn Bigelow: A bombák földjén)

(képek: www.est.hu)


Nincsenek megjegyzések: