2009. szeptember 23., szerda

Don Winslow: Bobby Z halála és élete; Agave Könyvek, Budapest, 2009


A kisstílű, lúzer Tim Kearney a Pokol egyik Angyalának megölése miatt életfogytigot kap egy motorosokkal teli börtönben, ami egyenlő a biztos halállal, ámde a szerencse rámosolyog, új esélyt kap. Bobby Z-t, a legendás drogcsempészt kell megszemélyesítenie, hogy ki tudják cserélni őt egy ügynökre, akit egy mexikói drogbáró fogott el. Persze az alku csak kicsivel jobb a biztos halálnál, Kearney ezt tudja, de azzal is tisztában van, hogy ez az esély több, mint a semmi. A gond csak az, hogy a mexikói drogbáró azért akarja őt, azaz Bobby Z-t, hogy megölje őt. Kearney menekülni kényszerül, miközben az üldözői egyre szaporodnak. Nyomában vannak nyomolvasó és vérszomjas cahuilla indiánok, a Pokol Angyalai, a mexikói drogbáró, egy cowboy, a kábítószer-ellenes ügynökség embere, valamint a Los Angeles-i maffia egyik feje. Mindenki más miatt akarja holtan látni Bobby Z-t, egyel azonban senki sem számolt, mégpedig hogy Bobby Z valóban legenda. Egy legenda pedig olyanokra képes, amire senki sem gondolna.
Don Winslow Drogháborúját nagyon élveztem, a kőkemény, akciódús regény minden egyes lapját faltam. Ilyen előzmények mellett kíváncsian vártam a szerző újabb művét, amelyet ugyancsak az Agave Kiadó jelentetett meg az idei évben.
A Bobby Z halála és élete pörgő sodrású, izgalmas regény, ördögi humorral, vérbeli csavarokkal, a végén pedig véresen vicces csattanóval. Érdekes a regény nyelvezete is. A történetet elbeszélő talán egy, az utca törvényeit jól ismerő alak, amolyan határmenti tinódilantos, akinek durva nyelvezetű, anekdotaszerű meséléséből ismerjük meg a kisstílű karrierbűnöző, a prostituált, a szerencsétlen sorsú kisfiú és a drogtól hibbant elméjű hajléktalan csodaszámba menő történetét. Winslow ügyesen adagolja regényében az akciót, az izgalmat és a humort. Nehéz komolyan venni, és talán éppen ezért lehet annyira élvezni.

Nincsenek megjegyzések: