2009. február 3., kedd

Végjáték


Clint Eastwood 78 éves, de most égeti leginkább az alkotói láz. Személye a filmtörténelem olyan emblematikus figuráival forrt össze, mint a kőkemény „Dirty” Harry Callahan, vagy a korai évek spagetti westernjeinek névtelen hősei. A rendezői székbe is már igen korán (1971) beleült, de legizgalmasabb alkotói korszaka az 1992-ben bemutatott Nincs bocsánat című filmmel vette kezdetét, amely az akkor haldokló, vagy már halott western műfajnak állított emléket. A filmmel akkoriban a rendezői oscart is bezsebelte. Azóta pedig számos karakteres filmmel gazdagította Hollywood palettáját (A szív hídjai, Titokzatos folyó, Millió dolláros bébi, Levelek Ivo Dzsimából), és napjainkban sincs megállás. Sőt Clint a korábbiaknál is aktívabb.
2008-ban mindjárt két filmjével is magára hívta a közvélemény figyelmét. A megtörtént eseményeken alapuló Az elcserélt életek (Changeling) ebben a hónapban kerül a hazai mozikba, a Gran Torinora a moziba járóknak még várnia kell.A Gran Torinoban a veterán filmes utoljára állt a kamera elé, hogy eljátssza Walt Kowalski szerepét, a koreai háború egykori hősét. Kowalskiban a fiatalkori háborús trauma még félévszázad elmúltával is eleven él. Életét azonban nem csak a háború marta sebek, hanem az azóta eltelt idő okozta kudarcok sorozata is megkeseríti. Senki sem tudja azonban miért morog ez a vén ember magában, viszont senki sem kedveli. Fiai csak az örökségüket szeretnék kézhez kapni, alig várják, hogy apjuk eltávozzon az élők sorából. A szomszédban lakó hmong származású család is fél tőle, mert látszólag Walt egy rasszista bunkó, aki nem tűri a sárgákat a környezetében.Detroit egykor jobb napokat látott kertvárosi negyedében játszódik a film története, ahol most már a feketék, a sárgák és a hispánok vannak többségben. Walt akkor kezd el külvilága elé nyitni, amikor a helyi hmong banda karmai közül a szomszéd hmong fiút, Thaot kimenti. Azt a fiút, aki korábban megpróbálta ellopni féltve őrzött, 72’-es évjáratú Gran Torinoját. A szomszéd család köszönetük jeléül ajándékokkal halmozza el Kowalskit, sőt kiengesztelésül a Thao is felajánlja segítségét a ház körül. A mogorva vénember lassan beengedi a külvilágot, és a fiúval is barátságot köt. A bevándorló családnak azonban nincs sok esélye, egy lány általában tovább tanul, egy fiú pedig vagy meghal vagy börtönbe kerül.Ezen a környéken az ember nehezen tud szabadulni determinált környezetétől. A mogorva vén öregember – aki első ránézésre maga a kiöregedett Piszkos Harry, a problémákat, hatlövetű barátjával, villámgyorsan megoldó exzsaru – a problémát pofon egyszerűen oldja meg. A befejezés a filmtörténet egyik legszebb és legemberibb végjátékává válik, amely méltó lelépés Clint Eastwoodnak a porondról. Férfiasan bevallom, a monitor előtt ülve, úgy bőgtem a film végén, mint egy elárvult kamasz, de megtisztítónak bizonyultak könnyeim. Clint számos kései filmjénél éreztem ehhez hasonló katarzist, de a Gran Torino mindegyiküket felülmúlta. A film nem hatásvadász, kerüli az üres érzelemrabló megoldásokat. Az éltes korú rendező az érzelmek kézben tartásával, tiszta egyszerűséggel meséli el Walt Kowalski történetét, nem akar ránehezedni feleslegesen a néző lelkére. Ahol kell, Clint kellően komoly, de nem riad meg a csipetnyi humortól sem.
Clint Eastwood a jövőben csak a rendezői székből fogja szemlélni a kamera előtt történteket. Reméljük még jó pár hasonlóan egyszerű és igényes filmmel fogja megörvendeztetni nézőit.
(Clint Eastwood: Gran Torino)

3 megjegyzés:

Novics János írta...

Kedves Feri, pusztán szeretetből mondom: az ilyen beharangozókat több tucat oldalról és újságból is elolvashatom, én a saját véleményedre vagyok kíváncsi! A személyes véleményed érdekel, kritikát, élménybeszámolót várok tőled!

jeges-varga írta...

Hmm. Újra olvasva, igen, igazad volt. Megpróbáltam javítania dolgon. De sajnos hol ilyen, hol olyan bejygezés sikerül. Minden az időn és energián múlik.
Köszönöm az észrevételeket.

Bernadette írta...

Szerintem is a film egyszerűségében rejlik a bája. Annyira lehet tudni, hogy mi lesz főhősünk sorsa és mégis annyira megrázó, mikor bekövetkezik. Ez egy 10/10es film.